KЊИЖЕВНА НЕДЕЉА 4

Од 31.октобра до 8.новембра у нашој школи одржана је четврта Књижевна недеља. Као прву и другу, четврту КН је отворио, сада већ пријатељ наше школе, писац Саша Еди Ђорђевић. Еди је представио свој трећи роман Четник, којим је заокружио Трилогију о слободи. Осим што је био наш гост, Еди је поклонио и доста књига нашој школској библиотеци.

Дан други био је посвећен драгом песнику и овогодишњем лауреату награде СПЈ Златни кључић, Јовици Тишми.

После Едијеве историјске приче и Тишминих веселих, али и поучних стихова, дошао нам је гост из Београда, који тамо само живи.  Саша Младеновић, аутор веома читаног блога, као и књига, човек који је одрастао у сеоској школи и који је два пута учествовао у мировним мисијама у Африци. Народним језиком, сасвим природно и неформално, скоро два сата провео је у нашој школи несебично делећи приче о деци Африке, али и деци некадашњих српских села.

Понедељак је донео посебну чар, јер смо имали посебног госта, професорку Александру Љубисављевић која је представила своју књигу бајки ЦАРСТВО ВИЛИНСКОГ СРЦА. Тим поводом, учитељице Зорка Матејић и Ана Васиљевић са својим ученицима су припремиле огледни час. Гост писац, као и сви присутни, уживали су у оригиналним костимима, сцени, али и знању о бајкама, инспирисани ликовима из књиге Царство Вилинског срца.

Пети писац ове јесење недеље дошао је из Београда и представио своју поезију. Бранка Селаковић представила је своју збирку песама.

Као и претходне три Књижевне недеље, ова је такође имала своје радионице које је осмислила и направила педагог школе Тијана Ђокић. Прва радионица била је посвећена вештини лепог писања, калиграфији. Гости Вишња Васиљевић и  Мирослав Миленковић, показали су основне технике калиграфије. Лепа слова су писали ученици, али и наставници.

Ученици су имали фото конкурс Враново кроз деценије. Доносећи старе фотографије, занимљива и не тако често виђења изложба фотографија краси хол школе. Учесници су добили и пригодне поклоне.

Тиме је завршена четврта јесења Књижевна недеља у нашој школи, чији је идејни твораци реализатор пројекта наставница српског језика Ивана Стојић.

 

Geplaatst door ОШ "Доситеј Обрадовић" Враново op Maandag 19 november 2018